Otellerdeki A La Carte Restoran Sistemini Tanıyalım
Huzurlu ve dinlendirici bir tatil ile yılın tüm stresinden arınmak isteyenlerin, otel seçerken kendilerine hangi olanakların sunulduğuna dikkat etmeleri gerekir. İstenilen hizmeti alabilmek ve ek ücret ödemek zorunda kalmamak için, otellerde kullanılan kavramlar ile bu kavramların ne anlama geldiğini de bilinmelidir. Otel rezervasyonlarında sık karşılaşılan kavramlardan biri olan A la carte restoran da çoğu zaman yeterince anlaşılmıyor. Açık büfe restoran sistemine göre büyük farklılıkları olan bu sistemi bilmek, gidilecek otelde ne ile karşılaşılacağına dair fikir sahibi olmaya imkân tanır.
Türkiye’de daha çok alakart restoran adıyla kullanılan bu sistemde, restoranın fix menüsü müşterilere dayatılmaz. Zengin bir çeşitlilik içerisinden müşteri istediği tabağı ya da tabakları seçerek yiyebilir. Bir gün önceden haber vermek kaydıyla, menüde bulunmayan özel yemekler de bu restoranlarda yaptırılabilir. Kullanılmasını istemediği bir yağ yerine, yemeğinde kendi istediği yağın kullanılmasını talep edebilir. Ya da menülerde yer alan ürünlerin içeriğinde değişiklik yapılmasını isteyebilir. Yani a la carte restoran müşterileri için geniş bir hareket alanı tanır.
A la CarteRestoran Ücretli Mi?
Otel restoranlarında benimsenen sistem, alınacak hizmet için ücret ödenip ödenmeyeceğini de belirler. Alakart restorana sahip otellerde, müşterilerin yemekler için ücret ödemeleri gerekir. Ödenecek ücret, menü içerisinden hangi yemeklerin alındığına göre farklılık gösterir. Zengin bir menü sunan alakart restoranlarda, herkes yediği kadar ücret öder. A la carte restoran fiyatları otelin kalitesine, menünün içeriğine ve müşteri tarafından talep edilen özel isteklere göre değişiklik gösterir.
A la Carte Menüde Ne Olur?
A la carte restoranlar, diğer restoran çeşitlerine göre çok daha zengin bir menü sunarlar. İyi sayılabilecek bir a la carte restoranın menüsünde en az altı kategori bulunur. A la carte restoran menülerinde sık karşılaşılan kategoriler ve içerikleri şunlardır:
- Kahvaltılıklar: Günün ilk öğünü olan kahvaltı için, a la carte restoranlarda hem doğal kahvaltılık ürünler hem de hamur işleri bir arada sunulur. Ayrıca işlenmiş et ürünleri, reçel gibi tatlı kahvaltılıklar ile sağlıklı atıştırmalıklar da bu menülerdeki kahvaltılık alternatifleri arasında yer alır.
- Çorbalar: Her öğün sevilerek tüketilen çorbalar da a la carte restoranların menülerinin vazgeçilmezlerinden. Otelin bulunduğu yöreye ait yerel çorbalar ve klasik hale gelmiş çorba çeşitleri, istenilen her öğünde bulunabilir.
- Soğuk ve Sıcak Başlangıçlar: Öğünlerden önce başlangıç niyetine tüketilen sıcak ve soğuk ürünler de alakart restoranların menülerinden eksik olmaz.
- Ana Yemekler: A la carte restoran menülerinin en önemli kısmı olan ana yemekler, o gün için menüde yer alan ve seçilebilecek yemeklerden oluşur. İstenilmesi durumunda ana yemeklere ekleme yapılabilir.
- Deniz Ürünleri: Özellikle deniz bulunan beldelerde yer alan otellerin menülerinde, balık ürünleri de yer alır.
- Tatlılar ve Meyveler: Yemekten sonra tatlı ya da meyve yemeyi sevenler için de alakart restoranların menülerinde çok sayıda alternatif bulunur.
Marmaris otelleri arasında zengin ve doğal menüsü ile A la carte restoran hizmeti de sunan Bördübet Otelimiz hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
A la Carte Restoran Nasıl Olur?
A la carte restoranlar, müşterilerine zengin bir menü sunarlar. Bu menüde yer alan tüm yiyecek ve içeceklerin fiyatları yanlarında yazılıdır. Ayrıca kuver veya bahşiş gibi ek ücretler de menüde belirtilir. Müşteriler menüde yer alan ürünlerden istediklerini sipariş ederek yerler. Yalnızca yediklerinin ücretlerini öderler. Alakart restoranlar seçme özgürlüğü sunar. Müşterilere fix menülü restoranlarda olduğu gibi, istemedikleri şeyler dayatılmazve yeme kapasitelerini aşacak kadar yemek verip sonra da israfa neden olunmaz.